Alexandru Mihai Moroșanu este unul dintre cei mai de perspectivă tineri jucători de la ACS Dan Dacian București. Născut pe 26 aprilie 2005, el evoluează ca extremă și practică baschetul de opt ani.
El a fost legitimat prima dată la Șoimii Albi București, sub comanda Claudiei Lăcătuș, în urma unei selecții în școala pe care Alex o urma. Acest lucru se întâmpla în 2012. Un an mai târziu, Moroșanu s-a alăturat lui BC Laguna Sharks, unde a petrecut trei ani. În 2016 s-a alăturat lui PAO București, pentru ca din 2017 să evolueze la Dan Dacian București.
Tânărul practican al jocului de baschet a acumulat deja experiență și a obținut câteva trofee, respectiv distincții. Este vorba despre:
- campion național de minibaschet (U12), în 2016
- vicecampion național U13, în 2018
- cel mai bun marcator la Cupa Transilvania (Tîrgu Mureș), categoria babybaschet, în 2015
- incluv în cvintetul ideal al Campionatului Național U13, în 2018
- cel mai bun recuperator al turneului final al CN U13, în 2018
- inclus în All Star Team al turneului European Youth Basketball League U15 de la Levice (Slovacia) în 2019, respectiv la Botevgrad (Bulgaria) în 2020, ambele în sezonul 2019/20
Am discutat cu Alex Moroșanu despre parcursul său în lumea baschetului, fiind unul dintre cei mai de perspectivă jucători ai generației 2005. Această generație își va face debutul în baschetul internațional în cursul anului următor (la Campionatul European U16 masculin – ediția 2021).

Când ai început baschetul?
La vârsta de 6 ani părinții mei au început să mă încurajeze să practic diferite sporturi. Într-o zi, pe vremea când eram la grădiniță, un reprezentant al unui club de baschet a venit și ne-a vorbit despre acest sport. Următoarea zi, mi-am rugat părinții să mă însoțească către sala de baschet. Este vorba despre Șoimii Albi. Pot spune că am rămas plăcut impresionat și am continuat inițierea împreună cu antrenoarea Claudia Lăcătuș, timp de un an. Baschetul nu este singurul sport pe care l-am practicat, am mai încercat fotbalul, patinajul, poloul și tenisul de camp.
Cum a fost sezonul 2019/20 pentru tine?
Am început sezonul 2019/20 într-o formulă nouă, din punctul meu de vedere mai puternică, având un nou antrenor, pe Ciprian Enache. El ne motivează de fiecare data, venind cu energie pozitivă. Pentru mine, acest sezon a fost o provocare deoarece echipa a fost reconstituită și într-un timp foarte scurt a trebuit să ne adaptăm unii cu alții.
Gândindu-mă și la alte lucruri frumoase, participarea în Liga EYBL a fost o experiență bună deoarece am putut să cunosc jucători din alte țări. Ținând legătură cu ei, am observat că există diferențe a stilului lor de viață în ceea ce privește baschetul. În momentul de față, sunt conștient că mai am mult de muncit, însă sunt mulțumit de progresul pe care l-am realizat până acum.
Care sunt cele mai memorabile experiențe baschetbalistice de până acum?
Acest sport mi-a oferit nenumărate momente frumoase, atât de pe terenul de baschet, cât și din cantonamentele petrecute alături de colegii mei. Pot spune că cele mai importante amintiri pot fi considerate câștigarea primului meci, desfășurarea primului cantonament, câștigarea primului trofeu sau a unei medalii. Îmi amintesc mereu de primul interviu, din 2015, de la finalul Cupei Transilvania de la Târgu-Mureș.

Ce așteptări ai de la viitor?
Pentru viitor, îmi doresc să evoluez și să am parte de noi oportunități. Visul meu este să ajung să joc într-o echipă din campionatul Spaniei deoarece vorbesc limba spaniolă, iar lucrul acesta m-ar ajuta să mă integrez mai ușor.
Cine este jucătorul tău preferat?
Când vine vorba de modelul meu, el este Paul George. Îl urmăresc și încerc să mă perfecționez mai ales că joacă pe aceeași poziție ca și mine.
Ce pasiuni ai în afara baschetului?
În afara terenului încerc pe cât posibil să petrec cât mai mult timp cu familia, dar și cu prietenii mei.

Unde studiezi? Cum te descurci cu școala și cu baschetul în această perioadă?
În prezent sunt elev în cadrul Liceului Teoretic Bilingv „Miguel de Cervantes”, în clasa a 8-a, și mă pregătesc pentru examenul de capacitate. Lecțiile online îmi ocupă destul de mult timp, însă încerc pe cât posibil să-mi fac exercițiile fizice individuale și pe cele cu echipa pentru a mă menține într-o formă cât mai bună. Este foarte greu să excelezi pe două planuri în același timp, dar fac eforturi în ceea ce privește școală, știind că are un rol important în viața mea.
Ai un mesaj pentru tinerii din generația ta?
Încurajez tinerii să își urmeze visurile, să muncească pentru ele, iar atunci când nu mai pot să-și amintească la câte au renunțat pentru a ajunge unde sunt.